Ενδυνάμωση Υποψηφίων σε θέσεις εργασίας

Ενδυνάμωση Υποψηφίων σε θέσεις εργασίας (Empowerment of Job-Seekers)
Η σύγχρονη αγορά εργασίας διαφέρει, σε μεγάλο βαθμό, από αυτήν της περασμένης 20ετίας αφού έχει υψηλές απαιτήσεις από τους υποψηφίους για την πλήρωση θέσεων εργασίας. Είναι επίσης σαφές πως οι σύγχρονοι νέοι άνθρωποι, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για τις εκάστοτε κοινωνίες, όντας άνθρωποι με υψηλά ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, γαλουχημένοι στην σύγχρονη γενιά της παγκόσμιας, ραγδαίας επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης του 21ου αιώνα. Ταυτόχρονα, ας μην ξεχνάμε, πως το παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα βγαίνει δειλά – δειλά από μία πολύ δύσκολη δεκαετία κατάρρευσης των κρατών και την ίδια στιγμή η κρίση της πανδημίας του CoVid-19 συμβαδίζει με την συνέχιση της κρίσης στην αγορά εργασίας.


Στο συγκεκριμένο σημείο θεωρούμε πως οφείλουμε να θέσουμε μία σειρά από καυτά ερωτήματα που σχετίζονται απόλυτα με την απόπειρα των νέων ανθρώπων να θέσουν τον εαυτό τους εντός του τεράστιου ανταγωνισμού στην αγορά εργασίας: αρκεί μόνο η συλλογή τεχνογνωσίας και αυξημένων δεξιοτήτων, για μία ευτυχή επαγγελματική κατάληξη; Μήπως, τελικά, χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό για να μπορεί κάποιος νέος άνθρωπος να αυξάνει συνεχώς τις πιθανότητές του ώστε να είναι αυτός που θα παίρνει την δουλειά; Τι είναι αυτό που θα βοηθήσει τον νέο άνθρωπο να ξεχωρίζει διαρκώς δίνοντάς του το επιθυμητό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;


Η απάντηση είναι μία.... Δεν αρκεί να συλλέγεις αποκλειστικά γνώση και δεξιότητες. Είναι απαραίτητο μεν αλλά όχι αρκετό για έναν κόσμο γεμάτο με πολυτάλαντους νέους με αυξημένα επαγγελματικά προσόντα! Αυτό που σίγουρα όμως θα αποδώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους νέους ανθρώπους, είναι ο τρόπος με τον οποίον κατορθώνουν, τελικά, να παρουσιάσουν τον εαυτό τους για μία θέση εργασίας. Είναι σαν να έχεις ένα πολύ καλό προϊόν, ανάμεσα σε πάρα πολλά άλλα εφάμιλλα με το δικό σου, αλλά εσύ καταφέρνεις να το πουλήσεις στον πελάτη, διότι έχεις την δεξιότητα να το παρουσιάζεις με τέτοιον τρόπο που δίνεις την εντύπωση πως είναι απόλυτα απαραίτητο στον αγοραστή του. Έτσι, ο νέος άνθρωπος που καταφέρνει να «πουλήσει» τον εαυτό του (το άριστο προϊόν) στον εργοδότη του (τον αγοραστή), χρησιμοποιώντας μία εύστοχη και έξυπνη παρουσίαση, είναι αυτός που κερδίζει με διαφορά τον αγώνα δρόμου για την κατάληψη μιας αξιόλογης θέσης εργασίας.


Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την διεκδίκηση με αξιώσεις μιας θέσης εργασίας, αποτελεί η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επαγγελματικού προφίλ καθώς και το αποτελεσματικό λανσάρισμά του. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγουμε στο παρόν άρθρο, να δώσουμε μία σειρά από συμβουλές και στοιχεία-κλειδιά στους νέους υποψήφιους προς εργασία, για την έξυπνη αυτο-διαχείριση της εικόνας τους καθώς και για τη διαμόρφωση ενός ουσιαστικού προφίλ εργαζομένου.
Χρήσιμες οδηγίες προς τους υποψήφιους σε θέσεις εργασίας.


• Προστασία των ιδιωτικών σου πληροφοριών: Προσοχή στην παροχή περισσότερων πληροφοριών από ότι είναι αναγκαίο. Χρησιμοποίησε προς όφελός σου, την Νομοθεσία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
• Προσοχή στις αναρτήσεις σου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Αφαίρεσε άμεσα, φωτογραφίες, βίντεο ή αναρτήσεις που βλάπτουν την εικόνα σου. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρέχουν εργαλεία που εξασφαλίζουν την προστασία σου από ανεπιθύμητες αναρτήσεις ή επισημάνσεις, γλυτώνοντάς σε από δυσάρεστες εκπλήξεις.
• Μείνε μακριά από ανεπιθύμητους «φίλους» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Επιμένουμε στον αυξημένο έλεγχο των προσωπικών σελίδων που διατηρείς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης διότι μπορούν να αποτελέσουν αρνητικά στοιχεία για την εικόνα σου. Απέφυγε ή αφαίρεσαι τις διαδικτυακές «παρέες» που μπορούν να δημιουργήσουν λανθασμένη εικόνα για εσένα.
• Τακτοποίησε το διαδικτυακό σου προφίλ: κατάργησε σελίδες με τις οποίες δεν έχεις αλληλεπιδράσει για πολύ καιρό ή σελίδες που δεν αντιπροσωπεύουν το τρέχον προφίλ σου. Αυτό δίνει την εντύπωση της τακτοποιημένης διαδικτυακής εικόνας σου.
• Μην ξεχνάς! Να είσαι προετοιμασμένος για έλεγχο από τον Υπεύθυνο προσλήψεων σε οποιαδήποτε πλατφόρμα δικτύωσης διατηρείς προσωπικό προφίλ.


Βελτίωσε το προφίλ σου στο LinkedIn.
Το LinkedIn αποτελεί ένα σύγχρονο και πολύ σύνηθες εργαλείο παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου εργασιακού προφίλ, με μορφή εκτεταμένου Βιογραφικού Σημειώματος. Άρα, βασικό ρόλο παίζει η διαμόρφωση του προφίλ σου στην συγκεκριμένη πλατφόρμα. Ορίστε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να το φέρεις στα δικά σου μέτρα!


Συμβουλές διαμόρφωσης λογαριασμού LinkedIn
• Χρησιμοποίησε μία ξεκάθαρη εικόνα προφίλ: Μία έγχρωμη εικόνα, όπου κυριαρχεί το χαμόγελο της επιτυχίας, δίνει μία ευχάριστη αίσθηση και βοηθά τον Εργοδότη να σε θυμάται πιο εύκολα στην επόμενη συνάντησή σας.
• Γράψε τα πλήρη στοιχεία σου με τρόπο ξεκάθαρο και απλό: Οποιοσδήποτε τίτλος ή στοιχείο που δυσκολεύει την απομνημόνευση του ονόματός σου, καλό θα είναι να το αποφύγεις.
• Ανέδειξε τις επαγγελματικές σου επιδιώξεις, προοπτικές και επιτεύγματα: Φρόντισε μέσα από τις δημοσιεύσεις σου στο Ιστολόγιο του LinkedIn να προωθείς σωστά τον εαυτό σου δίνοντας ένα χαρακτηριστικό δείγμα προσωπικής γραφής. Χρησιμοποίησε τα ανάλογα media που αποδεικνύουν οτιδήποτε για το οποίο είσαι περήφανος.
• Επαγγελματικές συστάσεις: Φρόντισε να διαθέτεις ανάλογες συστάσεις από ανθρώπους με τους οποίους έχεις συνεργαστεί επιτυχώς στο παρελθόν. Πάντα λειτουργούν ως υποστηρικτικό μέσο στην προσπάθειά σου για προώθηση του εαυτού σου ως τον/η καταλληλότερο/η για τη δουλειά.


Αυτά ήταν κάποια επιλεγμένα tips που θέλαμε να δώσουμε στους νέους ανθρώπους-υποψήφιους για εύρεση εργασίας, με την ελπίδα πως συμβάλλουμε έτσι στην δική τους προσπάθεια για καταξίωση στον επαγγελματικό τομέα. Άλλωστε αποτελεί καθήκον μας η παροχή της υποστήριξης σε όλα τα δυνατά επίπεδα και της ανάλογης συμβουλευτικής στους νέους μας, όντας μαχητές στην σύγχρονη επαγγελματική αρένα.
Καλή επιτυχία!!